6 tips voor de noodgedwongen zzp’er

6 tips voor de noodgedwongen zzp’er

social media

Een baan vinden is niet zo makkelijk in deze tijd, dus gaan veel mensen freelancen of worden zzp’er. Ondanks de nieuwe wetgeving DBA kiezen bedrijven vandaag de dag liever nog steeds voor flexibele arbeidskrachten. En er moet toch brood op de plank komen. Soms moet je dan noodgedwongen zzp’er worden om die freelance opdrachten te pakken te krijgen. Check daarom deze zes tips om voor jezelf te beginnen.

1. Onderzoek of er behoefte is aan je product

Ga niet zomaar wat doen. Doe marktonderzoek en kijk of er wel behoefte is aan het product dat je wilt verkopen. Wie wordt je doelgroep, wat is je afzetmarkt? En wat is je toegevoegde waarde voor anderen? Denk na over wie je als je volgende opdrachtgever zou willen hebben. En op het moment dat je het antwoord aan mensen gaat vertellen of bijvoorbeeld op je LinkedIn-profiel zet, kunnen anderen met je mee zoeken naar de volgende opdrachtgever.

2. Ontslag? Gebruik je vergoeding

Soms krijg je een ontslagvergoeding mee. Het is fiscaal aantrekkelijk om die ontslagvergoeding te gebruiken bij het opzetten van je eigen bedrijf. Dat doe je door een stamrecht-bv op te zetten.
Wil je een bedrijf opzetten vanuit de WW, dan ben je verplicht dit zo snel mogelijk te melden aan het UWV. Je krijgt dat zes maanden de tijd, met behoud van uitkering en zonder sollicitatieplicht, om je bedrijf op te bouwen. Als het na zes maanden niet is gelukt, kun je terug de WW in en moet je solliciteren, of je gaat verder met je bedrijf en dan stopt je WW. In de praktijk gaat het niet altijd zo soepel als de UWV-brochure zegt: veel werkcoaches moedigen het zzp’erschap aan, maar er zijn er ook die in elke aanstaande zzp’er een potentiële fraudeur zien. Je hebt in de periode dat je probeert je bedrijf op de rails te krijgen, namelijk  geen sollicitatieplicht. Gelukkig lijkt die laatste categorie in aantal af te nemen, zeker sinds de crisis.

3. Ga er voor, neem jezelf serieus en zie jezelf meteen als professional

Wil je voor jezelf beginnen, ga er dan honderd procent voor. Vraag geld voor je klussen, ook als ze voor familie en vrienden zijn. Stort je met hart en ziel op je plannen, laat je inspireren door anderen maar ontwikkel wel een eigen stijl. En doe alles met liefde voor je klanten.

4. Parttime ondernemen: een goede planning is onontbeerlijk

Het is fijn om zekerheid te hebben en daarom niet onlogisch om een parttime baan te combineren met je eigen onderneming. Ook financieel is het aantrekkelijk maar het vereist wel wat planning en timemanagement. ‘Je moet een ‘multitasker’ zijn en ervan houden om met tig dingen tegelijk bezig te zijn. Als je daar niet tegen kunt, moet je er zeker niet aan beginnen,’ zegt een ervaringsdeskundige. En verzamel freelancers om je heen. Als je alle klussen zelf niet kunt bolwerken, kun je een van deze mensen inschakelen. ‘Anders bellen opdrachtgevers de volgende keer niet meer.’

5. Laat je adviseren over je nieuwe financiële situatie

Als werknemer is het makkelijk; wat je op je rekening krijgt, dat kun je uitgeven. Als zzp’er geldt dat natuurlijk niet. Er moet nog belasting van het bedrag af. En je spaart niet automatisch voor je pensioen. Er is een maximaal bedrag dat je maandelijks belastingvrij opzij mag zetten. Dat kun je checken op de site van onder andere de Belastingdienst.
Ga je dat geld sparen of beleggen of kies je voor een lijfrentepolis? En moet je je verzekeren tegen ziekte? Dat is per situatie verschillend. Laat je adviseren door een financieel adviseur. Hij weet wat het beste past bij jouw situatie.

6. Denk na over de vraag: wat doe je?

Wat antwoord je op de vraag: wat doe je eigenlijk? Denk over dat antwoord na. ‘Wil je jezelf een leuke baan, project of opdracht bezorgen, communiceer dan concreet en selectief. Nee, je hoeft niet te liegen, maar bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als mensen je vragen wat je doet.’ Zorg daarom dat je altijd drie topprojecten kunt noemen.