Wat kost een boekhouder?

Wat kost een boekhouder?

zzp inkomen

Ga je de administratie zelf doen, of uitbesteden? Veel zzp’ers en ondernemers hebben weinig kennis van boekhouden en willen de administratie liever uitbesteden. Maar wat kost een boekhouder?

Tarieven administratiekantoor

Een gemiddeld uurtarief  voor een boekhouder met een aantal jaren ervaring is € 50. Voor starters betaal je zo’n € 40 tot 45 euro. Voor zeer ervaren boekhouders rond de € 75. In de laatste tijd is er echter een trend opgekomen onder boekhouders. Diensten per maand aanbieden. Jij geeft aan hoeveel boekingen / mutaties je verwacht per maand en je geeft aan of je een aantal andere diensten wil, zoals omzetbelastingaangifte. Aan de hand hiervan berekenen ze een maandelijks tarief voor jou. Zo ben jij als zzp’er of ondernemer zeker van wat het je gaat kosten. Je boekhouder per gewerkt uur betalen, is doorgaans duurder dan een maandelijks pakket. Maar wat kost zo’n maandelijks pakket dan gemiddeld?

Kosten boekhouder per maand

De kosten van het uitbesteden van jouw boekhouding kan zoals hierboven beschreven maandelijks in rekening worden gebracht, voor een vast tarief. Dit tarief is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal boekingen dat er per maand gemaakt moeten worden. Daarnaast hangt het af van een aantal optionele opties, je kan bijvoorbeeld je aangifte omzetbelasting, aangifte inkomstenbelasting en jaarrapport ook laten doen door het administratiekantoor. Hieronder hebben wij een gemiddeld tarief uitgerekend, geheel onafhankelijk. Dit gemiddelde tarief is tot stand gekomen, door het gemiddelde van de maandelijkse kosten van 50 willekeurige administratiekantoren te nemen. Onderstaand tarief omvat de volgende werkzaamheden:

  • Verzorgen van de gehele administratie (met maximaal 50 handmatige boekingen)
  • Kwartaalaangifte omzetbelasting
  • Aangifte inkomstenbelasting

Gemiddelde kosten boekhouder per maand: € 76,85
Gemiddelde kosten boekhouder per jaar: € 922
Bovenstaande bedragen zijn exclusief 21% BTW.

Goedkope of dure boekhouder beter?

De kosten van administratiekantoren verschillen enorm. Sommige kantoren bieden een compleet maandelijks pakket voor al € 50 euro aan, terwijl de prijs bij andere kantoren pas boven de € 100 per maand begint.

De oorzaak van deze grote prijsverschillen komt mede door de kwaliteit van een kantoor. Bij een hogere prijs zal je doorgaans een betere persoonlijke benadering ervaren en zul je een stukje advies krijgen. Zo krijg je bijvoorbeeld meestal advies over hoe je jouw facturen, bonnen en andere onderdelen van je administratie nog beter en efficiënter kunt organiseren.

Een goedkope boekhouder moet natuurlijk ergens op besparen. Dit wordt meestal op het advies en de persoonlijke benadering gedaan. Een goedkope boekhouder hoeft echter niet per definitie slechter te zijn. Als advies en persoonlijk contact met je boekhouder niet belangrijk voor jou zijn, dan is het prima om voor een administratiekantoor met een laag tarief te kiezen.

De ervaring leert daarentegen bij veel zzp’ers en ondernemers dat een wat duurdere boekhouder als prettiger wordt ervaren. Vooral bij zeer actieve zzp’ers en ondernemers. Zo is een tussentijdse financiële rapportage bijvoorbeeld erg prettig als je veel met je zaak bezig bent. Je weet dan namelijk hoe je ervoor staat en welke financiële aspecten nog verbeterd kunnen worden. Als je echter als zzp’er zo af en toe een opdracht aanneemt, is dat totaal niet nodig en volstaat een goedkope boekhouder.