Ondanks drukte ervaart ruim 90% van de ZZP’ers werk en privé in balans

Ondanks drukte ervaart ruim 90% van de ZZP’ers werk en privé in balans

startende zzp'er

Niet minder dan 94% van de zzp’ers vindt dat zijn werk- en privéleven in balans is. Dit is één van de conclusies die ZZP Barometer publiceert na onderzoek onder ruim 1.000 zzp’ers. En het blijft niet bij dit ene positieve resultaat. Maar liefst 99% van de bevraagde groep zzp’ers zegt over het algemeen gelukkig te zijn en 96% geeft aan ontspannen in het leven te staan.

De gelukkige zzp’er

“Een zzp-bestaan is, zo blijkt, een gelukkig bestaan, een uitgebalanceerd en een ontspannen bestaan. Misschien heeft het te maken met de vrijheid, de eigen keuze, het hebben van een doel of passie. Maar één ding is zeker: het zzp-bestaan is een mooi bestaan”, aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer.
Deze opvallend positieve resultaten staan in schril contrast tot wat vaak in de media verschijnt. Dat je het als zzp’er zeker niet altijd gemakkelijk hebt en dat je heel hard moet werken om een goed bestaan te creëren, zal niemand ontkennen. Maar daartegenover staan de vrijheid en flexibiliteit die het zzp-bestaan met zich meebrengt, en dat is voor veel zzp’ers veel waard!

Werk en privé in balans

Iedereen wil graag een fijn, gelukkig en rijk privé- én werkleven. Een leven waarbij inspanning en ontspanning in evenwicht staan. Een leven waarin het werk geen belemmering is voor het privéleven en vice versa. Het bedrijfsleven merkt heel goed dat jonge(re) generaties erg veel belang hechten aan een goede werk-privé balans. En dat is niet onterecht. Wie een goede werk-privé balans ervaart, is gezonder, presteert beter en is minder vaak afwezig van het werk dan collega’s die vinden dan hun werk en privéleven in onevenwicht is.

Nu staat verzuim sowieso niet in het woordenboek van de zzp’er en omdat je er ‘alleen’ voor staat, wil je ook liefst gezond blijven, want dagen niet werken zijn dagen niet verdienen. “De passie waarmee zzp’ers in het leven staan en voor het zelfstandig ondernemerschap hebben gekozen lijkt door te werken in alle facetten van het dagelijks leven. Niet alleen in het werk, maar ook privé”, verklaart Jeroen Sakkers. Als je kunt doen wat je graag doet en / of waar je goed in bent, dan is werken niet zo’n ‘opdracht’. Ben jij zo iemand die gepassioneerd alles uit het leven wilt halen wat erin zit, dan hoef je de keuze “leven om te werken of werken om te leven” eigenlijk niet te maken.