Als ZZP’er werken : scheiden is verstandig

Als ZZP’er werken : scheiden is verstandig

KNAB zzp

Nederland telt meer als 1 miljoen ZZP’ers en ieder jaar komen er gemiddeld 50.000 nieuwe ZZP’ers erbij. Helaas schrijven zich ook jaarlijks zo’n 35.000 ZZP’ers zich weer uit. Hieruit blijkt dat om verschillende redenen het ZZP bestaan niet altijd even eenvoudig is. ZZP Scout nam een van de belangrijkste ‘faal’ oorzaken onder de loep namelijk de financiële huishouding ; scheiden is verstandig!

Als ZZP’er werken : financiën gescheiden houden

ZZP’er zijn blijkt keihard werken, goed met je tijd omgaan en vooral privé en zakelijk gescheiden zien te houden vooral financieel. Veel ZZP’ers hebben gekozen voor een stuk vrijheid, geen vaste uren, vaak wat langer doorwerken en soms een extra dagje naar het strand als het extreem mooi weer is. Maar ook dan lopen privé en zakelijk door elkaar.

Smartphone uit?

De smartphone blijft dag en nacht aan als levensbron en de sfeer wordt al snel minder als er problemen bij een bepaalde opdracht blijken te zijn die voor stress zorgen bij de ZZP’er. Tussen koken en een klus in huis wordt er driftig gemaild en op social media genetwerkt. Hoewel dit juist ook zijn charme heeft gaat het hier toch vaak fout bij ZZP’ers.

Een zakelijk etentje met de kids

De financiën zijn voor veel ZZP’ers bijzaak. “Als er maar genoeg binnenkomt”wordt er vaak gezegd. Er is vaak geen duidelijke financiële scheiding tussen zakelijk en privé. Het zakelijk bankpasje wordt gebruikt voor zowel een etentje met de kinderen als ook voor een tankbeurt. Hoe aantrekkelijk en eenvoudig dit ook lijkt het is niet verstandig om deze zaken niet strikt gescheiden te houden.

Een duidelijke scheiding tussen zakelijke en privé boekhouding

Het maakt je boekhouding een stuk eenvoudiger niet alleen voor jou maar ook voor de belastingdienst en de boekhouder en dat scheelt weer de nodige kosten. Je hebt een veel beter overzicht van het financiele resultaat van jouw ondernemen en je komt achteraf minder snel voor negatieve verrassingen te staan en dat zorgt weer voor minder stress. Zo zijn er eenvoudige online boekhoudprogramma’s die direct jouw facturen en bonnetjes inboeken in jouw administratie zodat je altijd exact weet hoe je er financieel voor staat.

Inzicht in kosten en winst

Een financiële planningstool kan van enorme waarde zijn. Bijvoorbeeld biedt Knab een Financieel Plan aan dat je met een premium account voor particulieren eenvoudig inzicht geeft in jouw financiële situatie nu maar ook in de toekomst. Daarbij word je geinformeerd over mogelijke kosten die je kunt besparen en krijg je handige tips op het gebied van financiële planning.

Altijd direct scheiden dus

Efficiënt omgaan met tijd en middelen is voor iedere ZZP’er een must. Scheiden lijkt daarbij noodzakelijk. Niet alleen financiën moeten gescheiden worden maar ook werk en privé uren. Naast deze basics let je als ZZP’er ook vooral op dat je social media en netwerken gescheiden houdt. Scheiden is dus het devies.