Starters zien kansen op de markt

Starters zien kansen op de markt

Stijging aantal starters

Vorig jaar zijn 2 procent meer starters de arbeidsmarkt opgegaan. Dit brengt het totale aantal starters in 2016 op 131.000; de hoogste stand sinds 2010. De meeste starters gaan als zzp’er aan de slag, blijkt verder uit onderzoek van Economisch Bureau van ING Bank. ING verwacht dat het aantal starters ook in 2017 hoog zal zijn, al is dat mede afhankelijk van het overheidsbeleid met betrekking tot starters en zzp’ers.

Kansen door economische voorspoed

De ING baseerde het onderzoek op het aantal inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. ING-econoom Katinka Jongkind ziet in de economische voorspoed een verklaring voor de stijging van het aantal starters. “Het gaat goed met de economie, dus mensen die kansen zien, beginnen voor zichzelf. Als je een gat in de markt ziet, dan ga je gewoon”, vertelt Jongkind aan RTL Z.

Dat meer mensen zich als starter hebben ingeschreven bij de KvK heeft ook te maken met regelwijzigingen. In de agrarische sector moesten bijvoorbeeld meer mensen zich inschrijven als gevolg van strengere regelgeving.

Sterke stijging starters in taxibranche

In de taxibranche werd de Taxiwet per 1 januari 2016 versoepeld, waardoor onder andere de eis tot vakbekwaamheid voor taxi-ondernemers is weggevallen. Hierdoor wordt het voor mensen gemakkelijker om als taxi-ondernemer te starten. Daarnaast is er nog de opkomst van taxi-app Uber. Uber werkt met zzp’ers. In totaal kwamen er in 2016 ruim 1.600 taxibedrijfjes bij. In Amsterdam alleen al waren er 800 starters in de taxibranche.

Wel of geen effect Wet DBA

Dat nog zoveel starters als zzp’er aan de slag gaan, doet de ING concluderen dat de chaos en verwarring veroorzaakt door de Wet DBA toch niet zo veel afschrikeffect heeft gehad. Volgens ING-econoom Jongkind waren veel zzp’ers überhaupt niet op de hoogte van de Wet DBA.

Volgens zzp-expert Pierre Spaninks zegt de stijging van het aantal starters echter niets over een effect van de Wet DBA. Hij stelt namelijk vast dat vooral de beroepen waar de wet DBA nauwelijks invloed heeft, het goed doen. Het merendeel van de startende zzp’ers bevindt zich immers in beroepen die een directe relatie hebben met de particulier. In de zakelijke markt is het effect van de Wet DBA wél merkbaar. Opdrachtgevers in de zakelijke markt deinzen er nu voor terug om extra mankracht in de vorm van zzp’ers in te huren, ondanks dat het economisch goed gaat.