Stijging aantal bijstandsaanvragen door zzp’ers

Stijging aantal bijstandsaanvragen door zzp’ers

Stijging bijstandsaanvragen zzp'ers

Het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers is in het laatste kwartaal van 2016 met 5% gestegen. De stijging komt vooral op conto van de zzp’ers, meldt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK).

Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen

In 2004 trad het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz) in werking. In de uitvoering van de Bbz kunnen gemeentes aan zelfstandige ondernemers een renteloze lening, starterskrediet of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau verlenen.

Dit Besluit maakt het mogelijk dat zelfstandigen bijstandsaanvragen kunnen richten tot hun gemeente, wanneer ze (tijdelijk) in financieel zwaar weer zijn terechtgekomen waardoor het voortbestaan van hun bedrijf onzeker is. Ook wanneer ze behoefte hebben aan bedrijfskapitaal maar geen financiering kunnen krijgen, kunnen ondernemers zich tot hun gemeente wenden. In het kader van de Bbz kunnen ook mensen met een werkloosheidsuitkering de stap zetten om een eigen bedrijf op te richten. Wanneer ze daarmee in het begin minder dan de bijstand verdienen, kan de gemeente hun inkomen tot bijstandsniveau aanvullen.

IMK-Index bijstandsaanvragen

In 2011 introduceerde het IMK de IMK-Index. In deze index wordt gekeken naar het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers omdat ze in zwaar weer verkeren. “Vanaf 2013 daalde het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers gestaag, maar nu blijkt dat niet alle zzp’ers profiteren van de economische opleving. Voor sommigen is de stap naar ondernemerschap wellicht te groot geweest”, verklaart algemeen directeur van het IMK Han Dieperink. De IMK-Index van bijstandsaanvragen blijkt in de praktijk een goede voorspeller te zijn voor de faillissementsrapportages van een half jaar later.

Kom jij in aanmerking voor (tijdelijke) bijstand?

Heb je zelf een mooi bedrijf maar maak je je zorgen of heb je het financieel zwaar? Neem dan eens contact op met 155-Help-een-bedrijf. Deze organisatie ondersteunt in opdracht van gemeenten jaarlijks duizenden ondernemers die het (tijdelijk) moeilijk hebben. Op de website 155.nl staat overigens ook een scan, waarmee je snel duidelijk krijgt of je in aanmerking komt voor de speciale financiële ondernemersregelingen. In het vierde kwartaal van 2016 deden 1.300 ondernemers de scan en ruim 60% van hen voldeden aan de criteria voor bijstand, blijkt uit de analyse van IMK.