Werken op flexwerkplek, thuis of op kantoor?

Werken op flexwerkplek, thuis of op kantoor?

Flexwerkplek

Als zzp’er of freelancer heb je meer vrijheid in het plannen van jouw werkzaamheden. Waar en wanneer je werkt bepaal je in veel gevallen helemaal zelf. ZZP Barometer bevroeg in opdracht van Het Nieuwe Kantoor 1.656 zzp’ers naar hun werklocaties. Eén van de conclusies is dat ruim negen op de tien zzp’ers weleens buitenshuis werkt. Volgens Remco Boelens, directeur van HNK, toont dit aan dat zzp’ers steeds vaker op zoek zijn naar een alternatief voor het thuiswerken.

Kantoor of flexwerkplek?

Wanneer zzp’ers buitenshuis aan de slag zijn, dan is dat veruit in de meeste gevallen op kantoor bij de opdrachtgever (88,1 procent). Opvallend is dat jonge zzp’ers en zzp’ers die minder dan een jaar ondernemen, liever niet bij hun opdrachtgever op kantoor zitten. Horecagelegenheden (23,5 procent) en flexwerklocaties (21,5 procent) vormen ook goede alternatieven voor thuiswerken. Die zijn dan weer meer populair onder jonge en net gestarte zzp’ers. Een minderheid van de zzp’ers beschikt over een eigen kantoor buitenshuis (12,1 procent); al is dat afhankelijk van de leeftijd. Zzp’ers ouder dan 65 jaar hebben in verhouding vaker een eigen kantoor (21,1 procent).

Liever thuis werken?

Zzp’ers die nooit buiten de deur werken, doen dit vooral omdat ze liever thuis werken (57,1 procent) of vanwege de kosten (30,6 procent). Vooral startende zzp’ers prefereren vaker de thuiswerkplek: slechts 3,4 procent van de zzp’ers die minder dan één jaar actief zijn, werkt regelmatig buitenshuis. Van de zzp’ers die al langer dan vijf jaar ondernemen, werkt namelijk 73,2 procent regelmatig buiten de deur. Ook is er een verschil in opleidingsniveau. Bijna acht op de tien zzp’ers (77,7 procent) die regelmatig buitenshuis werken, is hoogopgeleid.

Waarom kiezen voor een flexwerkplek?

Op een flexwerkplek kunnen zzp’ers de kosten voor kantoor en voorzieningen zoals een receptioniste, vergaderfaciliteiten enz delen. Maar zzp’ers kiezen lang niet alleen vanuit kostenoverweging voor een flexwerkplek. Het elkaar kunnen ontmoeten en inspireren is voor zzp’ers net zo belangrijk. “Hier werk je in een inspirerende, professionele omgeving met gelijkgestemden en wordt er vaak onderling zaken gedaan. Overigens zien wij ook een vergelijkbare trend bij mkb en corporates: deze organisaties stimuleren vaak werken in een professionele flexwerklocatie als alternatief voor het werken aan de keukentafel”, verklaart Boelens.

RTL Z vroeg in een online enquête wat zzp’ers het allerbelangrijkste vinden bij de keuze voor een flexwerklocatie. De meerderheid (45 procent) zet de aanwezigheid van goede wifi op één. Ook het kunnen ontmoeten van veel andere ondernemers (23 procent) en de goede locatie (20 procent) zijn belangrijk bij het selecteren van een flexwerkplek. Of er goede koffie is, is minder belangrijk maar toch noemt 12 procent dit nog als het belangrijkste criterium.

Snel groeiende vraag naar flexkantoorruimte

De flexwerkplek wordt steeds populairder en dat merkt ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De vraag naar kantoorruimte is in 2016 met 23,8 procent gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor. Daar speelt de stijgende vraag naar flexkantoorruimte een rol bij.