Zzp’ers willen boekhoudsoftware met app

Zzp’ers willen boekhoudsoftware met app

Boekhoudsoftware

Steeds meer zzp’ers vinden de aanwezigheid van een mobiele app belangrijk bij hun keuze voor een boekhoudprogramma. Dit blijkt onder meer uit de Boekhoudsoftware Keuzemonitor 2017. Verder komt uit dit onderzoek nog naar voren dat het wensenlijstje van zzp’ers aangaande boekhoudsoftware significant verschilt dan dat van mkb-ondernemers.

Zzp’ers: Boekhoudsoftware met mobiele app en bankkoppeling

De voorkeur van zzp’ers voor boekhoudsoftware met een mobiele app valt op. In vergelijking met de Keuzemonitor 2016 is de aanwezigheid van een app door zzp’ers maar liefst 66 procent keer meer aangestipt als belangrijk. Volgens Arjan Nieuwbeerta, de CMO van Software Vergelijken, is dat niet zo verrassend omdat het smartphonegebruik steeds meer toeneemt en daardoor ook het gebruik van zakelijke apps groeiende is. Een mobiele app maakt het mogelijk om, zelfs als je onderweg bent, jouw administratie altijd binnen handbereik te hebben.

Daarnaast groeit bij zzp’ers ook de behoefte aan een koppeling van de boekhoudsoftware met de zakelijke bank. Terecht ook, want dit scheelt je heel wat tijd en verkleint het risico op fouten! Je hoeft je banktransacties niet meer handmatig over te typen of up te loaden; dankzij de koppeling worden alle mutaties automatisch verstuurd naar en bijgewerkt in jouw boekhoudpakket. Niet alleen gemakkelijk maar ook handig, want dankzij de bankkoppeling heb je altijd en overal inzicht in jouw openstaande facturen en geboekte uitgaven.

Steeds meer zzp’ers kiezen voor digitale facturatie

Een andere trend die uit de Keuzemonitor naar voren komt, is de voorkeur van zzp’ers voor een boekhoudprogramma waarmee digitale facturatie mogelijk is. Digitaal factureren biedt heel wat voordelen. Het is bijvoorbeeld gemakkelijker en het versturen én de verwerking ervan gaat sneller. Omdat de facturen niet meer opgestuurd moeten worden, bespaar je op papier- en portkosten. Bovendien moeten er bij e-factureren minder stappen doorlopen worden, waardoor de foutmarge kleiner is. Daarnaast worden digitale facturen automatisch verstuurd, waardoor je nooit meer een factuur kunt vergeten op te sturen. Tot slot is het zo dat bedrijven die aan de overheid leveren sinds 1 januari 2017 al verplicht zijn om elektronisch te factureren.

Aanbieder van boekhoudsoftware spelen op deze trend in door steeds meer software te creëren die ‘UBL Ready’ is. Deze software beschikt over een Universal Business Language (UBL)-functionaliteit, waardoor er per factuur (in UBL-formaat) automatisch een boekingsvoorstel in het boekhoudprogramma gemaakt. Handmatige verwerking wordt hierdoor overbodig en hierdoor win je nog meer tijd (en geld).

Mkb’ers hebben andere wensen

Uit het onderzoek blijkt dat mkb-ondernemers meer eisen stellen aan hun boekhoudsoftware dan zzp’ers. Zo zetten mkb’ers vol in op de automatisering van hun administratie en verwachten ze dat hun boekhoudpakket het kunnen opstellen van betalingsherinneringen en een scan-en-herken-functie mogelijk maakt. Hierdoor kunnen mkb-bedrijven, die vaak in grootte en opzet verschillen van zzp’ers, veel tijd besparen bij het verwerken van hun administratie.

Een ander opvallend verschil tussen het mkb en de zzp’er is dat mkb’ers graag een ‘vreemde valuta’-functie in hun boekhoudsoftware hebben. Dergelijke functie maakt dat de software de valuta automatisch omrekent, waardoor ondernemers zich flink wat rekenwerk en tijd kunnen besparen als ze facturen opmaken, scans van verkoopfacturen aanleveren, bankrekeningen aanleggen en afschriften importeren in vreemde valuta. Mkb’ers vinden dergelijke ‘vreemde valuta’-functie 91 procent belangrijker dan zzp’ers. Volgens Nieuwbeerta komt dit omdat de Nederlandse handel met China en Brazilië steeds toeneemt.

Last but not least vinden mkb’ers ook het btw verlegd factureren (waarbij de btw overgeheveld wordt naar de buitenlandse afnemer) 21 procent belangrijker dan zzp’ers. Van de Nederlandse mkb’ers is maar liefst tweederde internationaal actief, wat deze voorkeur verklaart.